De Beschermheer, Henny Jacobse

Wat een eer om door het bestuur van de Special Needs Judo Foundation gevraagd te worden, de functie van beschermheer op me te nemen. Er zal geen functiebeschrijving bestaan voor beschermheer, maar uit het verzoek van het bestuur heb ik op kunnen maken, dat er ook wel wat van mij wordt gevraagd. Met andere woorden, het gaat niet alleen om de naam, maar ook om wat je bent en doet.
Ik ben Henny Jacobse en vanaf 1973 betrokken bij de Gehandicaptensport. De eerste judolessen bij de Stichting AGO voor GJVW in Amsterdam waren op mijn initiatief. In 1991 ben ik benoemd tot voorzitter van de toenmalige NSG (Nederlandse Sportbond voor mensen met een verstandelijke handicap) en nà de fusie met de Nebas (Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten) ben ik voorzitter geworden van de NebasNsg, later Gehandicaptensport Nederland, waar ik in 2009 afscheid heb genomen en benoemd ben tot erevoorzitter.

Ik heb heel veel meegemaakt en mede vorm gegeven in die jaren: De start van Special Olympics in Nederland, vanaf het jaar 2000: De organisatorische integratie (verantwoordelijkheid van de gehandicaptensport bij de valide bonden), 10 internationale Special Olympics Spelen en vijf Paralympics heb ik bij mogen wonen. Maar vooral veel mensen ontmoet: Sporters, coaches, vrijwilligers, bestuurders en professionals. Eén hoogtepunt wil ik nog wel vermelden, namelijk de erkenning van judo binnen Special Olympics in 2000 tijdens de Europese Special Olympics in Groningen.
Samen met mijn vrouw Ineke bezoeken wij nog altijd veel evenementen in het kader van de Gehandicaptensport. Wij hopen daar jullie te ontmoeten.

Henny Jacobse
Erevoorzitter Gehandicaptensport Nederland en Special Olympics Nederland

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.