Katatoernooi regels

Katatoernooi regels

Wedstrijdklassen:

 1. Nage-no-Kata, 3 series. Tori(G-judoka), Uke(regulier) niveau 1, 2 en 3
 2. Nage-no-Kata, 3 series. Tori(G-judoka), Uke(G-judoka) niveau 1, 2 en 3
 3. Katame-No-Kata, 3 series Tori(G-judoka), Uke(regulier) niveau 1, 2 en 3
 4. Katame-No-Kata, 3 series Tori(G-judoka), Uke(G-judoka) niveau 1, 2 en 3
 5. Open Klasse ( bijv. Ju-no Kata, Go-no-sen no kata maar ook 5 series nage-no-kata) Tori(G-judoka), Uke(regulier) niveau 1
 6. Opstapklasse Tori(G-judoka), Uke(regulier) niveau 4

Klassen:

Voor klasse 1 en 2

Het Naga-No-Kata (eerste 3 series) dient uitgevoerd te worden volgens de regels. Indien er aanpassingen zijn (omdat een judoka de fysieke vaardigheid mist om een techniek uit te voeren), dient dit van te voren schriftelijk bij de kata-judges aangegeven te worden. De vervangende techniek moet overeenkomen met de grondslag van de betreffende kata en/of worp, en aansluiten bij de beperking van de betreffende judoka.
De puntentelling geschiedt identiek aan reguliere kata’s

Voor klasse 3 en 4

Het Katame-No-Kata (volledige 3 series) dient uitgevoerd te worden volgens de regels. Indien er aanpassingen zijn (omdat een judoka de fysieke vaardigheid mist om een techniek toe te passen, denk hierbij aan visuele beperking, uit te voeren), dient dit van te voren schriftelijk bij de kata-judges aangegeven te worden. De vervangende techniek moet overeenkomen met de grondslag van de betreffende kata en/of worp, en aansluiten bij de beperking van de betreffende judoka.

Voor klasse 5

Het Kata dient uitgevoerd te worden zoals het hoort. Indien er aanpassingen zijn (omdat een judoka de fysieke vaardigheid mist om een techniek uit te voeren), dient dit van te voren schriftelijk bij de kata-judges aangegeven te worden. De vervangende techniek moet overeenkomen met de grondslag van de betreffende kata en/of worp, en aansluiten bij de beperking van de betreffende judoka.

Voor klasse 6

In de opstapklasse levert de judoka een omschrijving van zijn oefening af bij de katajudges, waarbij er minimaal 6 worpen uitgevoerd dienen te worden. De uitvoering van de technieken zal met een officiële kata-groet beginnen en eindigen.

De kata’s zullen worden gedemonstreerd “Normaal waar mogelijk en aangepast waar nodig”. Dit houdt in dat sommige worpen aangepast getoond zullen/moeten worden. Bijvoorbeeld de Kata-Guruma. Sommige zullen indraaien op een knie en een enkeling zelfs voor de veiligheid meerollen.

Dit geldt natuurlijk dan ook voor de beoordeling. Als er een worp tussen zit die niet klopt vanwege de mobiele gesteldheid van de judoka en NIET is aangepast op het kunnen van de judoka, zal er dus een onvoldoende volgen. ( Voorbeeld: een judoka met zware CP dus heel onstabiel, wanneer die een Ippon-Seoi-Nage maakt en door Uke rechtop gehouden wordt na de worp is dit dus niet goed, het klopt namelijk niet. Logischer is het dat Tori een meerol Ippon-Seoi-Nage maakt, want dat is ZIJN natuurlijke bewegingsmogelijkheid.)

Aanwijzingen door Uke mogen en zullen dus niet beoordeeld worden.

Niveaus:

 1. Is een judoka met een sociale of een licht verstandelijke of lichamelijke beperking. Deze judoka heeft een geweldig goed judogevoel en weet goed waar hij mee bezig is en weet goed hoe hij met zijn beperking om moet gaan. Vergelijkbaar met het leervermogen van een reguliere judoka.
 2. Is een judoka met een licht verstandelijke of lichamelijke beperking. Deze judoka heeft een redelijk goed judogevoel en onthoudt na uitleg waar hij mee bezig is en weet met hulp hoe hij met zijn beperking om moet gaan. Kan met een beetje aanpassing mee trainen met reguliere judoka.
 3. is een judoka met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Deze judoka heeft een redelijk judogevoel en onthoudt na veel uitleg waar hij mee bezig is en kan met hulp hoe hij enigszins met zijn beperking om moet gaan. Kan met redelijk wat aanpassing mee trainen met reguliere judoka.
 4. is een judoka met een zware verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Deze judoka heeft een weinig tot geen judogevoel en heeft veel uitleg en begeleiding nodig waar hij mee bezig is om de Kata te doen. Kan NIET mee trainen met reguliere judoka.
 5. Voor alle klassen geldt dat Uke een bepalende rol heeft. Tori maakt gebruik van een Uke die uit het reguliere judo komt en/of een leraar, of Tori maakt gebruik  van een Uke die ook uit het Special Needs judo komt. Voor alle klassen zijn er eerste, tweede en derde plaatsen. Judoka’s die buiten de prijzen vallen, krijgen een gelijkwaardig aandenken. De judoka’s die een eerste, tweede of derde plaats behalen, krijgen een medaille en een oorkonde. Andere deelnemende judoka’s zullen een herinneringsoorkonde krijgen.

Kata wedstrijden is als 1 team, voorbeeld:
Pim(Tori) en Jan(Uke) kunnen zich zo opgeven bij Nage no Kata. Het is dus niet mogelijk dat daarna Jan(Tori) is en Pim(Uke) ook in het Nage no Kata.
Zij mogen zich nog wel ook inschrijven bij bijvoorbeeld Katame no Kata. Dan is het dus wel mogelijk dat Jan(Tori) is en Pim(Uke) is.

Dit concept wordt geëvalueerd na de Nederlandse Kata kampioenschappen en zal als het nodig is aangepast worden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.