Wedstrijdclassificatie van judoka’s

De JBN classificatie voor judoka’s met een handicap is uniek in de wereld, het is een goedkope maar krachtige manier van indelen waarbij iedereen mag en kan meedoen mits er een:

  • Indicatie is van een intake op een speciaal onderwijs instelling met een cluster aanduiding en/of
  • Een verwijzing is van bureau jeugdzorg met indicatie.
  • Een C.I.Z indicatie is waarbij een classificering is vastgesteld.

Tot nu toe is de trainer, coach en/of leraar verantwoordelijk voor de niveau inschrijving van de judoka en dit werkt tot 99% zeker, want het is niet moeilijk een judoka te classificeren op judovaardigheden: Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid technieken die iemand bezit, maar hoe de uitvoering van een techniek is. Ook het intelligentievermogen heeft hier niet veel mee te maken.

Waar we naar kijken is:

  • Kracht met snelheid/versnelling
  • Actie/reactievermogen
  • Mentaliteit/vechtlust (de wil om te winnen)
  • Judo feeling (judo is geen trucjes leren maar beleving)

Niveaus

Niveau 1 is iemand die zeker shiai kan maken met een reguliere recreatieve judoka. Deze judoka is snel/krachtig en heeft een instinctief goed reactievermogen. Hij heeft een sterk judogevoel met een strategie.

Niveau 2 is iemand die randori kan maken met een reguliere recreatieve judoka. Deze judoka is redelijk snel/krachtig, hij heeft een goed reactievermogen maar is meestal iets te laat met reageren.
Hij heeft een goed judogevoel, maar vaak geen strategie.

Niveau 3 is iemand die speels randori kan maken met een reguliere recreatieve judoka. Deze judoka is redelijk snel/krachtig en heeft een redelijk reactievermogen, maar is altijd te laat met reageren. Het lijkt wel of hij na moet denken voor hij reageert. Bij deze judoka zie je vaak dat de strategie in het herhalen van dezelfde worp ligt.
Hij heeft een gebrekkig judogevoel.

Niveau 4 is iemand die speels kan stoeien en spelen met een andere judoka van hetzelfde niveau. Deze judoka kan heel sterk zijn, maar gebruikt zijn kracht vooral manipulerend. Hij heeft een slecht reactievermogen. Je ziet vaak bij deze judoka’s dat de sterkste wint, zonder dat hij judotechnieken gebruikt.Het enige judogevoel is het brengen naar de grond en een houdgreep.

Niveau 5 is iemand die speels kan stoeien onder begeleiding met een andere judoka van hetzelfde niveau.
Deze judoka’s zijn erg passief of reageren heel traag. Bij een competitie zie je dan ook dat sterke judoka’s onmiddellijk gaan liggen als hun tegenstander als sterk overkomt. Deze judoka moet constant gestimuleerd worden om actie te ondernemen. Liggen ze eenmaal in een houdgreep, dan laat de reactie om zich te bevrijden lang op zich wachten. Deze judoka heeft praktisch geen judogevoel.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.