Wat is Seiryoku-Zenyo?

Jigoro_KanoSeiryoku-Zenyo (Maximale efficiency) kan worden toegepast op alle soorten van activiteiten, en het betekent het volledig inzetten van de spirituele en fysieke energie om een bepaald doel te bereiken.

Seiryoku-Zenyo is de meest effectieve manier om de kracht van de geest en het lichaam te gebruiken. In het geval van Judo is dit het principe waarop aanval en verdediging zijn gebaseerd, en ook wat het leerproces moet leiden.

Het idee om energie op de meest efficiente manier te gebruiken is een van de centrale leerstellingen in het Judo, maar het is ook belangrijk voor andere doeleinden die men in het leven wil bereiken.

Met andere woorden, het is het meest effectief om energie voor een goed doel te gebruiken. Dus, wat is “goed”? Helpen met de doorlopende ontwikkeling van de maatschappij kan worden gedefinieerd als “goed”, en het tegenwerken van een dergelijke ontwikkeling is slecht..
Doorlopende ontwikkeling van de gemeenschap en de maatschappij kan worden bereikt door het concept van “Sojo-sojo” (Samen werken, samen delen) of “Jita-Kyoei” (Gemeenschappelijk voordeel) In dit opzicht zijn Sojo-sojo en Jita-Kyoei deel van het hogere doel. Dit is de fundamentele wijsheid van het Judo.

Bij Kata en Randori wordt deze fundamentele wijsheid toegepast op technieken van aanval en verdediging. Als gericht wordt op het verbeteren van de conditie of kracht dan wordt het een vorm van lichamelijke oefening; als het wordt toegepast op het verbreden van kennis dan wordt het een vorm van zelfverbetering en als het wordt toegepast op vele dingen in de maatschappij zoals levensbehoeften, sociale interactie, werk en zelfs het voeren van een regering dan wordt het een manier van leven..

Daarmee is Judo niet simpelweg de kunst van het vechten in een dojo, maar kan het worden gezien als het leidende principe in de vele facetten van de samenleving. Het beoefenen van Kata en Randori in een dojo is niet meer dan het toepassen van de leidende principes van judo op vechten en fysieke training.. Bij de studie van de traditionele Jujutsu Kata en Randori realiseerde ik mij de betekenis van dit hogere principe.
Op dezelfde manier volgt ook het leerproces van Judo dit pad. Daarnaast realiseerde ik mij de waarde van het aanleren van Kata en Randori als een krijgskunst en als een vorm van fysieke training. Dit dient niet slechts het doel van het individu, maar bij het aanleren van de fundamentele wijsheden van Judo en het op zijn beurt toepassen bij de verschillende uitdagingen in het leven zullen alle mensen uiteindelijk hun leven op een verstandige manier kunnen leiden.

Dit is hoe men de studie van Judo, dat ik heb opgericht, zou moeten aanpakken. Er zijn echter vele mensen op de wereld die reeds volgens de principes van Judo leven zonder het zelf te weten. Als het Judo dat ik nastreef wordt toegepast op de hele maatschappij, dan zullen de dingen die mensen nastreven Judo worden zonder er zelfs bij na te denken. Het is mijn overtuiging dat wanneer meer mensen begrip krijgen voor de leidende principes van Judo, deze filosofie hen kan helpen een beter leven te leiden.
Daarom roep ik U allen op om U in te spannen en deze trend in de maatschappij te initiëren.”

Toespraak Jigoro Kano Sensei, Taisei, 1922

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.